Actieve buurtbewoners ontmoeten elkaar rond gezond koken

 ‘Wie stooft de vis?’ ‘Zal ik de snijbonen snijden?’ Aan verschillende fornuizen tegelijk wordt eten bereid. Deze enthousiaste kooksessie is de afsluiting van een inspiratiebijeenkomst voor bewoners die in de EGK-buurt in Amsterdam Zuidoost actief zijn in het koken voor groepen.

 

door Marry Schoemaker

 

Op maandagavond 3 april komen de initatiefnemers bij elkaar in een kooklokaal van Praktijkcollege De Dreef op uitnodiging van Oscar Hulscher, buurtmanager Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht in Stadsdeel Zuidoost. De bijeenkomst is georganiseerd door Stephany Biezen van ondernemerscollectief Going Social. Samen met projectmedewerker Manuela Balsemhof en onderzoeker Marry Schoemaker is een inventarisatie gemaakt van de verschillende kookinitiatieven in de wijk en is een onderzoek uitgevoerd over gezonde voeding. De deelnemers zijn allen op hun eigen manier actief in de buurt op het gebied van koken voor groepen. Nu komen ze samen om door te praten over gezond koken en eten. Aanwezig zijn Nancy Bossé, Dini Dijkman, Yvette Dorsiel, Henriette Lattig, Hadjra Mahamoed, Lizette Pinas, Rajaraman Santhanam, Mientje Satiman en Janice van der Wees.

Geduldig en liefdevol

Dagvoorzitter Minchenu Maduro leidt de bijeenkomst. Ze vertelt hoe ze anderhalf jaar geleden met een veel te hoog bloedsuiker werd opgenomen in het ziekenhuis. Ze bleek diabetes type 1 te hebben. Het was moeilijk om haar voeding aan te passen. Ze heeft veel gehad aan mensen die haar geduldig en liefdevol hebben bijgestaan met advies, zonder oordeel. Ze moedigt de deelnemers aan dit ook te doen voor mensen in hun omgeving. De deelnemers knikken, ook zij kennen deze situaties uit eigen ervaring of in hun omgeving.

Tijdens zijn presentatie tekent Oscar Hulscher een kind met ouder in het midden en de buurt eromheen. Allerlei invloeden uit de omgeving zorgen ervoor dat het gezond opvoeden van kinderen voor ouders soms lijkt op het omhoog rollen van een zware steen tegen een helling op. Bijvoorbeeld de grote beschikbaarheid van ongezond voedsel in het winkelcentrum. Graag zou hij zien dat alle partijen eraan bijdragen dat de helling minder steil wordt, zodat het gemakkelijker wordt om gezond te leven en op te voeden. ‘Jullie bereiken veel mensen en zijn een voorbeeld’, zegt hij enthousiast. ‘Elke cultuur kent gezonde voeding. Daar kun je op inzetten en ook gezondere varianten bedenken voor traditionele gerechten.’

Bouillonblokje

Na de gesprekken gaan de deelnemers in subgroepen uiteen om hun visie over een gezonde wijk in kaart te brengen. De deelnemers zijn het erover eens: Eten zorgt ervoor dat je kan leven en brengt mensen bij elkaar. Als je kookt ben je verantwoordelijk voor een gezonde en hygiënische bereiding. Zorg voor kleinere porties, minder suiker, minder zout, minder vet, meer water, groente en fruit. Ideeën om dit te stimuleren zijn: groentekoekjes voor kinderen maken of groenten al door de bami mixen. Tijd maken om samen met kinderen te ontbijten is ook belangrijk. Je kunt ze mee laten koken. Een andere tip is om ongezonde dingen niet in te kopen, dan eet je ze ook niet. En wat zout betreft: in warme landen verlies je wellicht wat meer zout doordat je veel zweet, maar hier in Nederland niet en heb je dus minder zout nodig.

‘Hoeveel zout zit er eigenlijk in een bouillonblokje?’ Rond de pan met rundvlees ontstaat een gesprek tussen enkele deelnemers en buurtdiëtiste Ismene Montnor die vanuit de Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht bij de bijeenkomst is. In het blokje blijkt meer zout te zitten dan gedacht. Verderop wordt besloten om een deel van de bakbananen in de pan te bakken en een ander deel in de oven met minder olie als gezondere variant. Tegelijkertijd worden vis, salade, snijbonen, funchi en papaja-stoofpot klaargemaakt.  Na het koken praten de deelnemers onder het genot van de maaltijd na. Zij zijn het erover eens dat het vooral belangrijk is een lekker gerecht te presenteren. Als je daarna vertelt dat het gezond is, worden mensen vanzelf enthousiast.  Een leuk idee is een Facebookgroep op te richten waar de deelnemers ideeën en gezonde recepten met elkaar kunnen uitwisselen. Geïnspireerd en met genoeg stof tot nadenken gaan de deelnemers naar huis. In mei vindt een vervolg van de bijeenkomst plaats. Kookinitiatieven uit Bijlmer Oost die willen deelnemen kunnen mailen naar info@going-social.nl

Inspiratiesessie gezond koken